Beelden
en
schilderijen
van
Carolien Harteveld

scholekster

     

Geboren in Zwolle in 1961, opgegroeid in Haarlem en na tien jaar Noord-Brabant, woont Carolien nu in het prachtige buitengebied van Zelhem (Achterhoek).
Het schilderen van dieren en landschappen is voor haar een creatieve uitingsvorm waarmee ze haar liefde voor de dierenwereld en de natuur een plek kan geven. Het schilderen op doek geeft haar veel voldoening en energie. Het scheppend bezig zijn is iedere keer weer een uitdaging. Tot het eindresultaat toe blijft dit een spannend proces.

   
 
 

In 2004 is Carolien begonnen met schilderen in olieverf. Na een korte introductie in het schilderen met olieverf, is ze verder zelf aan de slag gegaan. Aanvankelijk kwam haar voorliefde voor pinguins en papagaaiduikers als een duidelijk thema terug in haar schilderijen. Later ging ze ook met acrylverf werken. In 2007 kwam de opening om meer intuïtief en vrij op het doek te werken.
Sinds 2012 is Carolien lid van een club elkaar inspirerende kunstschilders en is ze weer meer realistisch gaan schilderen. Met name koeien en andere boerderijdieren. Haar inspiratie vindt ze in haar directe woonomgeving. De prachtige MRY (Maas-Rijn-IJssel) koeien in de weiden rondom haar huis en lakenvelders zijn o.a. haar modellen.
De laatste tijd waagt ze zich ook aan landschapjes, waarbij wederom haar directe woonomgeving een inspiratiebron is, maar ook de Zwitserse alpen.
Zo golven de schilderthema's mee met de diverse periodes in haar leven.

   
In 2006 is Carolien gestart met beeldhouwen. Het proces van ruwe steen tot (gepolijst) beeld is arbeidsintensief, maar geeft ongelooflijk veel voldoening als een beeld af is.
Samen met Anne Brouwer van Beeldhouwatelier Baak en Adriaan Seelen, beeldhouwer in Rijen, heeft zij haar beeldhouwtechnieken verder ontwikkeld. Haar eerste grotere beeld, een vrouwentorso uit Citroen Opaal, is in Baak geboren.
In Rijen werkte ze met de Franse kalksteensoort Euville en Diabas, een Duits stollingsgesteente.
In haar eigen atelier bij huis werkte ze voornamelijk met serpentijn, opaal en speksteen.
De beelden die onder haar handen zijn ontstaan, zijn deels een afspiegeling van dat wat toen in haar leefde. Het zocht via de steen een weg naar buiten.
   
 

Op deze site is ook werk van Carolien te zien dat is geschilderd met bijenwas. Dit wordt Encaustic Art genoemd.
Encaustic betekent "Inbranden". Hiermee wordt de warmte en de manier bedoeld die nodig zijn om de was vloeibaar en bruikbaar te maken.
Met gebruikmaking van lage temperatuurgereedschappen als een strijkbout of een styler kun je o.a. met de was op speciaal geïmpregneerd papier schilderen.
De resultaten zijn verrassend.
Al in de tijd van  de oude Grieken en Romeinen gebruikte men bijenwas, vermengd met natuurlijke pigmenten, om portretten te schilderen op hout. Waarschijnlijk gebruikte men toen houtskoolvuren om de was te smelten.